وهب بن عمرو كه به«بهلول»مشهور گشته از عالمان و عاقلان زمان خود بوده است. بهلول در كوفه متولد شد و ساليان متمادي در خدمت حضرت امام صادق(عليه السلام)به كسب علم و فضيلت مشغول بود.
بهلول ارادتي كامل به خاندان اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام داشت ، همچنين به حضرت امام صادق (عيله السلام) عشق مي ورزيد كه همين مطلب باعث كينه و حسد هارون الرشيد خليفه عباسي شد و در خطر جاني قرار گرفت. هارون الرشيد خليفه ي بغداد براي حفظ جان و تاج و تختش از امام صادق (عيله السلام) بيمناك بود و هميشه ي اوقات در صدد آزار آن حضرت و همچنين مريدان و شاگردان آن جناب بر مي آمد.
بهلول كه بنا به روايتي از بستگان نزديك هارون الرشيد خليفه عباسي بود، در اين زمان به صورت «مجنون» در جامعه ظاهر گشته و به ديوانگي تظاهر مي كرد. بهلول قبل از اينكه خود را به ديوانگي بزند از زندگي كاملاً خوبي برخوردار بود و مشهور است كه به دستور امام و معلم خود حضرت صادق (عيله السلام) خود را به جنون زده است و از آن پس با لباسي كهنه و ظاهري ژوليده در انظار ديده مي شد.
بهلول پس از اينكه تغيير حالت داد ، زندگي اشرافي را كنار گذاشته و در كلبه خرابه اي مسكن كرد و تمام مظاهر تجمل را به كنار زد و به صورت بسيار ساده زندگي جديدي را آغاز كرد. اين ديوانه ي هزار بار عاقل همه روز در كوچه هاي بغداد سوار بر « ني» شده و تازيانه اي در دست داشت كه به « ني» مي زد و كودكان به دنبال او راه افتاده و مسخره اش مي كردند.
معروف است كه چون هارون الرشيد خواست حضرت امام جعفر صادق (عليه السلام) را به شهادت برساند تا بدينوسيله بتواند بدون هيچ اشكالي به خلافت نكبت بار خود ادامه دهد ، دستور داد تا بعضي از علماي زمان و متقيان دوران به بهانه آنكه حضرت صادق (عليه السلام) داعيه ي خروج بر خليفه مسلمين را دارد فتوا بگيرند تا بدينوسيله هارون به مقصد كثيف خود برسد.
يكي از مشاهير علما و فضلاي آن زمان بهلول بود كه قرار شد از او هم در اين مورد فتوا بگيرند و در همين زمان بود كه بهلول شتابان خدمت امام رسيد و قضايا را نقل كرد . بعد از اين زمان است كه بهلول به دستور حضرتش خود را به جنون زده و ديوانه وار در محافل و مجامع ظاهر مي شد و بدين وسيله توانست كه هم خود را از دست هارون خليفه عباسي نجات دهد و هم هر آنچه دل تنگش بخواهد و به هر كس كه باشد بي پروا بگويد.
اميدوارم خوانندگان به معاني ظاهري داستان ها زياد توجه نكرده بلكه به معنويات داستان ها توجه داشته باشند. منبع: كتاب بهلـول عاقل، نوشته رضا معصومي
ادامه مطلب
ادامه مطلب
[ شنبه 7 فروردین 1389 ] [ 4:57 PM ] [ ابوالفضل محمدی فلاورجانی ]